Fri, Apr 15th, 2016

Când lemnul bate metalul și fibra de carbon: conceptul Toyota Setsuna mizează pe mesteacăn și cedru pentru șasiu și caroserie

Ne-am obișnuit ca lemnul să fie parte din ambianța interioară a mașinilor moderne. Toyota răstoarnă această logică prin conceptul Setsuna, în care lemnul e utilizat la fabricarea șasiului și a caroseriei.

Unul dintre cele mai importante evenimente europene dedicate designului din toate industriile, Milan Design Week, va găzdui pentru prima dată în istoria un stand al constructorului japonez Toyota. Iar pentru a celebra cum se cuvinte acest moment, niponii au dezvoltat un concept inedit dedicat evenimentului: o mașină construită din lemn de diferite texturi și esențe care se numește oficial Toyota Setsuna.

Conceptul dezvoltat de Toyota iese în evidență, în singura fotografie publicată până acum, atât prin caroseria sa neobișnuită, cât și prin soluțiile pe care designerii și inginerii niponi le-au pus cap la cap pentru dezvoltarea sa. Toyota renunță la “clasicele” materiale precum aluminiul, oțelul, plasticul sau fibra de carbon în favoarea lemnului, o soluție naturală extrem de rezistentă dacă este întreținută corect și prezentă în diferite formule în șasiul și caroseria lui Toyota Setsuna.

Aflăm, astfel, că panourile de caroserie sunt produse din lemn de cedru japonez, în timp ce șasiul mizează pe lemn de mesteacăn. Cel mai interesant aspect legat de noul concept este faptul că elementele din lemn se îmbină perfect cu ajutorul Okuriari, o tehnică japoneză străveche utilizată de meșterii niponi specializați în prelucrarea lemnului.

Întreaga idee a conceptului nipon se bazează pe trecerea timpului și pe modul în care o mașină poate fi legătura dintre generații. Astfel, Toyota susține că un program de întreținere corect va duce la întărirea rezistenței materialelor utilizate, chiar dacă patina timpului va fi vizibilă pe lemnul de pe caroserie. Pentru a sublinia asta, Toyota a montat în habitaclu un ceas gradat pentru fiecare secol care trece peste mașină, iar însuși numele conceptului Setsuna se traduce direct prin “Moment”.

Conceptul Toyota Setsuna va putea fi admirat la standul Toyota de la Săptămâna Designului din Milano, între 12 și 17 aprilie 2016.

sursa: www.automarket.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

All Rights Reserved